luni, 16 august 2010

Rutina

Cat de insensibil sa fii sa nu-ti rada inima cand vezi o baba plina de viata care'si mustra cainele ajuns deasemenea la o venerabila varsta de 10 ,11 ani , varsta care in lumea caineasca reprezinta implinirea absoluta . "Las' ca vii tu acasa fir'ai al drac'lui de haimana ! Te pun pa lant ! " , striga simpatica baba dupa venerabilul metis , care profitase de poarta larg deschisa si o zbughise cat il mai tineau pixioarele printre blocurile asezate paralel si perpendicular pe sau cu alte chestii ce tin de urbanism.(tobogane, centrale electrice sau case de curent , tomberoane pozitionate strategic , autoturisme parcate indisciplinat , locatari cu treaba sau fara ,etc.) Oarecum nedumerit de actiunea cainelui si de determinarea babei , am intrebat doar "musca ?" ,cu toate ca venerabilul patruped ,in goana spre libertate , devenea din ce in ce mai putin vizibil .
"Haa? .. 'ai maica ..?! acolo e ! " Nu acesta era raspunsul pe care'l asteptam , dar am mers "acolo " cuprins de un puternic sentiment de vinovatie pentru ca am lasat poarta deschisa . "Acolo" era o casuta inghesuita cu camarute joase si curate . Curtea , nu mai lata de trei metri , pavata cu piatra pe mijloc si rasplatita cu sute de flori de toate felurile pe partile laterale , te primea bucuroasa oferindu-ti cu darnicie momente de liniste ,pe care altfel , le intalnesti destul de rar ,ca pe o revelatie ..Depasind cu greu sensibilitatea locului , am reusit sa smulg babei doua milioane de lei vechi , repezantand acont pentru o usa de termopan ..."Mamaie ...., sa nu'i zici lu' asta ca costa patru milioane ca'nebubeste ..! I'am zis ca'mi iei doua jumate ...,da? " "Asta" ..era mosu' ,care se afla foarte aproape de noi . "N'aude ca e cam surd .." a'ncercat baba sa'mi lamureasca nedumerirea din priviri...
M'a condus la poarta , incercand sa ma pazeasca de un caine mult mai batran ca primul dar care intradevar era pe lant ! "Fii cuminte ma ..,fii cuminte .." .Cu toate ca "fiara" din cotet nu prea avea motive sa'si justifice existenta in fata vreunei comisii care se ocupa cu "viata pe terra" , baba si-a facut datoria de crestin ortodox care-a trait si-a vazut multe in cei optzeci de ani pe care'i poarta cu mandrie .Ajuns la poarta , cainele fugar , respira din greu cu limba scoasa si racaia cu laba soclul portii. Cea mai blanda privire , adevarata dragoste , se putea citi chiar si de un analfabet in ochii babei ... "Ai venit...? "

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu