duminică, 19 decembrie 2010

Armata Romana

Am vazut mai deunazi un blog in care un individ absolutamente fara de koaie , denigreaza armata si militarii . Foarte urat din partea lui . Chiar am incercat sa comentez destul de cuminte , spunand doar " armata'i sfanta , interesantule !" Bineinteles ca interesantul mi-a sters comentariul .
Imi amintesc de armata si de camarazi ....

Nastase , soldat la unitatea militara de jandarmi , sedea cuminte asezat pe o bordura de langa poarta doi . Isi fuma o tigare , tragand cu patos in piept fiecare fum , gandindu-se probabil ca a gresit de s'a insurat la nouasprezece ani . Imaginea sotiei insarcinate ii bantuia momentele de repaos dintre activitatile specifice trupelor de jandarmi . Parintii lui Nastase obisnuiau sa il viziteze destul de des , mai ales ca aveau pile in unitate si ceva promisiuni cum ca fiul lor va ramane in aceasta unitate cumsecade si dupa terminarea perioadei de instructie de trei luni , pentru ca trebuie sa precizez , aceasta unitate militara era centru de instructie al soldatilor .Aici ramaneau soldati doar pentru deservirea sectoarelor din unitate plus bineinteles garda unitatii si un pluton pentru ordine publica .Nastase Nicolae era un tip timid , chiar daca avea un var veteran de temut prin randurile soldatilor , var care nu pierdea niciodata ocazia de a'l incuraja si care spunea tuturor cunoscutilor si necunoscutilor : "aveti grija pa unde va orientati ca asta'i vara-miu ! va sparg dac'aud ceva ! " Pentru ca gandurile tanarului soldat se impleteau din ce in ce mai profund in locurile natale , nici nu se observa cand comandantul unitatii aparuse pe platou pentru o inspectie .Mare om , mare caracter acest colonel . Chiar daca se strigase militareste "atentiunee ! " si toti soldatii prezenti luara pozitia de drepti in semn de respect , tanarul Nastase continua sa'si ghiceasca lui insusi ce 'o fi copilul care urma sa se nasca , baiat sau fata ? Comandantul unitatii il zari stingher si oarecum nedumerit de atitudinea soldatului , se apropie de el si'l intreba : "Ce faci soldat ? " Nastase , pierdut in ganduri , isi ridica privirea cu mare chin si'i raspunse comandantului unitatii : "Ehh , ma hodin si yo oleaca .." In acest moment , toti soldatii prezenti pe platoul unitatii presimteau o zi crunta , cu instructie de manual , cu fuga de manual de 273 de pasi pe minut , cu inamic prezent in fiecare secunda in spatele sau , cu tarasuri , cu ture de platou cu marmida plina de apa in carca plus rucsac plus arma plus toate cele necesare unui jandarm in caz de razboi mondial . Colonelul , un bun psiholog , a ghicit pe loc presimtirile soldatilor , altfel nu'mi explic de ce urmatoarea sa propozitie a fost : "Sooldaaati ......culcaaaaat ! " Acesta este momentul in care Nastase "moare" in chinuri teribile , ba strivit de rotile unei testoase de jandarmi cum gandea Tureac , ba de foame sau de sete , cum si-ar fi dorit Danciuc , chiar impuscat uneori cum imi doream eu , sau dupa cum ar fi dorit Popa , asfixiat prin sugrumare ...
As vrea sa mai spun despre Nastase cat de preocupat era de aspectul sau fizic in timpul luptei de la Costesti , cand , chiar daca minerii cucerisera puncte strategice prin tertipuri massmedia , tot intreba un sergent angajat de la auto ... " dom' sergent , ..yo unde ma berberesc ? "
Da' asta'i alt blog !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu