duminică, 19 decembrie 2010

F.R.I.E.N.D.S.

Se cunoaste faptul ca barbatii se nasc in stare de conflict . Acest fapt medical face parte din multitudinea de caracteristici care deosebeste un barbat de o femeie .Sa luam de pilda masculinitatea cocosilor care genetic , se comporta agresiv , mai ales vis'a'vis de alti cocosi .Sau de ce nu pe cel al cainilor care'si marcheaza teritoriul prin metode specifice si care deasemenea nu prea suporta alti masculi prin preajma , mai ales daca masculii respectivi au puncte de vedere diferite fata de ale lor .Revin la masculinitatea barbatilor recunoscuta in istorie , literatura si alte stiinte exacte .Nu conteaza ca ai doi metri si o suta de kilograme , sau doar un metru jumate si cincizeci de kilograme ! Rautatea este aceeasi ! Dimpotriva chiar , observ ca barbatii mai minusculi sunt mai agresivi , ceea ce nu este deloc inspre binele lor . De-a lungul vremii , Providenta a avut grija sa nu scape din mana definitiv acest animal care se numeste barbat si pentru a oferi un echilibru planetei , inventeaza hanuri , birturi , restaurante , baruri si alte asemenea locuri unde barbatii pot convietui in conditii optime , ba mai mult , se leaga prietenii impresionante . Cum ai putea , barbat fiind , sa nu pretuiesti cu pasiune un alt barbat cel putin la fel de puternic ca tine , care'si bea cu nesat sticla de vin si care te'njura aproape literar despre mama , sora , nevasta ?.

Iarna se asternuse cu toate cele necesare unui anotimp care se respecta , in ciuda tanarului M care ura din suflet acest anotimp iubit de copii. M se ocupa in timpul celorlate anotimpuri cu diverse chestii combinatoricesti destul de marunte , nu din cauza profitului neglijabil adus de aceste afaceri paguboase ci din cauza bucuriei de a fi util semenilor , mai ales daca semenii se cinsteau alaturi de dansu' ,seara , la terase cu fier forjat , termopane si piatra de munte .Fiind preocupat de bunastarea societatii in care vietuia , nu'i mai ramanea nici un strop de timp pentru pregatirea de iarna . De cand cu prima zapada , M devenea un domestic convins , foarte greu reuseai sa'l mai zaresti prin vreo carciuma si cand acest lucru se'ntampla ,il auzeai scrasnind din dinti " hmmm ..mortzi matii .., hmmm , mortzii matii .. .,'mi-as pwla'n ea de iarna ..hhmm.."
- Ia zi mah , stii si tu vro maimuta ? , se adresa M prietenului care tragea cu patima dintr-o tigara si care , ametit bine de alcool , gandea cu voce tare ca nu e corect sa mergi cu trenu de la Titu la Bucuresti pe vreme rece .
- Unde e mersuu' trueururrilor ?, raspunse Dan ,preocupat cu toata fiinta de rutele trenurilor in judet si'na afara lui..
- Esti muci mancami-ai pwla ! Zi bai betive ..stii sau nu stii ?

Dan nu stia nici o maimuta , motiv pentru care porunci fetei de la bar sa'i mai aduca o bere si-un coniac . Si totusi masculinitatea din el il determina sa continue conversatia cu prietenul sau M , care iesea destul de rar din casa iarna .
-Cat ?
- Pai cat ?...Zi !
- O suta !
- Date'n pwla mea ca ma duc la Veta !
Si s'a dus . Bineinteles dupa ce a dovedit multe beri si ceva uischiane , doar pentru a prinde curaj , pentru ca ai nevoie de curaj ,sau tupeu (o fi vreo diferenta :) sa'ncerci sa profiti de femeia celui mai bun prieten .
De-a lungul timpului , adica in vreo doua luni , intre Dan si Veta a avut loc niste schimburi de sentimente adolescentine .Astfel ,pe nebagate de seama Dan se trezeste cu amanta de profesie asistent social .Cu toate ca aceasta desfasurare a sentimentelor s'a petrecut exclusiv in prezenta sticlelor de bere sau vin sau chiar vodca , chibitii importanti din cartier sopteau tuturor cunoscutilor si necunoscutilor , bineinteles printre comentarii elaborate despre politica sau despre sport , cum ca Betivu' si-ar fi lasat nevasta , femeie deosebita , pentru betiva aia de Veta , care tot de pe urma chibitilor se mai pricopseste si cu o porecla noua , respectiv matusa Tamara .Destul de repede , geometria intra'n scena odata cu triunghiul desavarsit de prezenta lui Meduza , prieten bun cu Betivu' .Tot geometria aduce patrulaterul completat de aceasta data de un bun amic al Vetei , pe numele sau de scena Corado Catani .Pentagonul este deslusit cu ajutorul lui Grigore , angajat la Boom , antene de satelit , prieten cu Betivu' .Georgel , fost cadru militar se prezinta ca cea de-a sasea latura a unei relatii deschise .Totul se petrece in jurul Vetei ,care emotionata de atata geometrie se scufunda din ce in ce mai adanc in patima bauturii .

Despre cum s'a cunoscut Betivu' cu Grigore .

Dimineata de vara , ora zece , terasa cu umbrelute de la Ursus pe trotuarul din fata blocului 57. Betivu' singur la masa rade o bere .Din gesturi si din expresia fetei trecatorul vede ca nu suporta caldura . Fumeaza Marlboro lung si acest lucru ii sporeste prestanta .Nu trece multa vreme si comanda elegant inca o bere .
- Mai imi aduci te rog frumos si mie una ...?
-Imediat ! , i se raspunde de pe niste buze care spera ca odata si odata vor fi si ele sarutate .
In perimetrul terasei apare Grigore vorbind la telefon .
- ..'mi-as pwla'n ea de caldura...,ce sa fac frate ? La o cafea ....,hai ca te sun cand ajung . Pa !
Arunca telefonul pe masa alba de plastic ,se'arunca si pe sine pe un scaun rosu de plastic si comanda .
-Domnisoara ! Un Ursus !
I se aduce Ursus .Il bea intro clipita .
-Inca unu' te rog frumos !
Vine inca unu' insotit de domnisoara grotesc de grasa .
-Multumesc ,saru'mana ...
Ii adreseaza un zambet de diamant domnisoarei si se adreseaza cu un respect dubios musteriului de la masa vecina , aflat la a patra bere ...
- Extraordinar domnule ! Schimbarile astea bruste de temperatura ....,acu' e frig .., acu' e cald !
- Daaa , asa e..,raspunde Betivu' . Efectu' de sera !
-Aham . Da ,efectu' de sera !
Se discuta pret de doua Ursus despre economie , despre politica si despre femei , cum ca ar fi curve . Pret de un Ursus isi impartasesc unul altuia indeletnicirile ,pasiunile si in acest fel descopera musteriii terasei de la parterul blocului 57 afinitati ireversibile . Betivu' ii explica lui Grigore ca'i este foarte sila sa faca itp'u la dacie si Grigore se ofera absolut dezinteresat sa'l ajute , etalandu'si oral relatiile de care dispune la majoritatea statiilor de inspectii tehnice din oras .Ba mai mult , chiar insista sa'i dea actele masinii si bineinteles masina pentru realizarea rapida a acestui lucru .
-Intr-o juma' de ora sunt inapoi ! Imi dai un milion .E opt sute taxa si doua sute sa'l cinstim pa vara-miu ...
Grigore s'a intors la terasa cu umbrelute de la ursus dupa doua ore .Betivu' astepta dezamagit .
-Am stat dupa aia ...asta e ! Bine c'am rezolvat'o ! Venise un inginer de la rar in inspectie . A trebuit sa stau . A fost pa blat ! Uite talonu' ! Pana'n 2005 !..doi ani !
- Merci ! , raspunse Betivu bagand tacticos talonul in portofel si comanda din nou : Doua Ursus ! !

Peste doi ani , la o discutie despre itp'uri , betivu' isi aminti ca se apropie data cand ii expira verificarea tehnica de la dacia cu gpl . Asadar , spre lamurirea proprie , deschise talonul masinii si observa oarecum uimit ca inspectia tehnica periodica a masinii sale expirase din 2003 ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu