duminică, 19 decembrie 2010

fragment

Casute inghesuite se holbau la trecatorii obisnuiti cu privirea lor indiscreta.Dac'ai fi trecut pentru prima oara prin acest loc ,cu siguranta ti-ar fi lasat impresia,poate chiar si mirosul unui targ din secolul trecut,prosper prin aparentele geometrice,prin arhitectura nonconformista,chiar avangardista a mai multor perioade din timp.Pe aceasta straduta,estetica inesteticului prindea viata .Curtile,cu deschidere nu mai mare de 6,7 metri, se incapatanau sa nu semene una cu cealalta.Casele,deloc impunatoare ,asezate in asa fel incat sa speculeze lipsa de spatiu,majoritatea nationalizate pe timpul comunistilor,porneau direct din strada,mai exact de pe trotuar.Stilul vagon al caselor era absolut necesar datorita curtilor extrem de inguste.Castani destul de batrani strajuiau straduta pe ambele parti si isi continuau nestingheriti si indiferenti jocul de-a eternitatea.Din cand in cand, cate-un stol de ciori nemultumite din diverse motive,mai tulburau linistea apasatoare a strazii.Aerul arhaic al strazii disparea cand ,la vreo fereastra auzeai franturi de manele,sau cand din vreo curte iesea impunator vreun bmw seria 7.Cam din trei in trei case vedeai anunturi in geam sau pe poarta:"primesc elevi in gazda" , cu toate ca era jumatatea lui octombrie,dar din motive ce tin absolut de adolescenta,tinerii se acomodeaza destul de greu intr-un loc si pentru ca totul sa iasa bine,parintii le accepta destul de usor nemultumirile legate de gazda unde au nimerit,respectiv ca n'au cum sa reziste 4 ani intr-un mediu vizibil de ostil si ca ar fi mai bine sa se mute chiar acum.Pe la jumatatea strazii,o tentativa de murmur economic:un depozit de calculatoare,vis'a'vis un magazinas in care gasesti absolut tot ce ai si n'ai nevoie,putin mai incolo o vopsitorie chimica cel putin la fel de veche ca cei doi duzi care cu ajutorul radacinilor au reusit sa dea gardului o forma curba,inevitabil un magazin de pompe funebre cu un afis mare in geam:"sicrie la pret de criza!" Peste drum,o biserica varuita cu alb,cu gard din fier forjat,nu pentru ca ar fi la moda acum fierul forjat ci pentru ca nu s'a incumetat nimeni sa'l schimbe in ultimii doua sute de ani,cand de asemenea, se pare ,era la moda.

Pe cealalta parte a strazii, Andrei Gheorghe se indrepta cu pasi fermi spre carciuma din colt.
--------------------------------------------------- --------------------------------------------------- -------------------------------
2

-Gogule,ia-l pe Buze si incarcati rumegusu', c'a venit tiganu .Hai,hai ca e timp...pleci si tu cu ala de sapte.
"Daca l'oi prinde si p'ala se sapte,ca e deja cinci jumate" gandi Gogu uitandu-se instinctiv la telefon,de fapt la ceasul de pe telefon ,ca in secunda imediat urmatoare sa uite cu desavarsire cat arata ceasul.I se intampla destul de des acest lucru.Intr-adevar,tiganu' venise sa incarce rumegusu'intr-o caruta destul de mica,dupa posibilitati ,cum ii placea lui Gogu sa spuna ..
-Oooo,sa traisca domnu'Larson,se adresa Gogu tiganului ..ce mai face colaboratoru' nostru preferat? Intr-e timp, Buze si Gogu se apucara sa incarce rumegus in caruta .
-Ce sa fac sefule.., iau si io sa fac caldura la copilasi..,c'a dat frigu' si tremura copilasii,replica tiganul umil.
-mai domnu' Larson,maine poate vii si tu mai devreme ca e cam problema cu trenurile astea,..le cam pierdem..,sau vrei sa ma duc pe jos acasa?
-Nu mancat'as, ca'l iau pa tot acu'.., nu mai vin si maine.
-Si cine sta dupa tine tigane toata noaptea?,..dracu..?sau vrei sa ma cazezi la tine in noaptea asta?
-Te cazez mancat'as , te cazez..te cazez la mine..iti dau si sa bei si sa mananci,...si sa fumezi!
-Esti obraznic tigane,..hai,hai.., mai cu talent ca trebuie sa inchid pravalia.Buze,inchide atelieru' in spate ,si hai dracu' sa plecam ca'l pierdem si p'ala de sapte..
-Sa moara mama domnu' Gogule....,am vorbit cu domnu' patronu si mi-a zis sa'l iau pa tot acu',ca daca nu'l iau acu' numai imi da si nu vreau sa ma fac de jena cu dumnealui ..
-A plecat ma asta ?il intreba gogu pe buze cu referire la patron
-E'n birou cu muista aia de secretara..,cred ca'i trage la muie,raspunse buze apasat si destul de clar.Avea buze o dictie de prezentator la stiri ..,fara studiu,pur si simplu asa invatase sa vorbeasca in cartier.Dezamagit de mersul lucrurilor,Gogu arunca lopata si se duse direct in biroul sefului cu un aer destul de grav..Patronu',un individ la vreo 50 de ani,scund,gras ,chel si ciupit pe alocuri de varsat sedea pe un scaun de plastic ca acelea din magazinele de mase plastice.Initial ,scaunul avea culoarea alba,din fabricatie,dar datorita trecerii timpului si pentru ca angajatii ,respectiv Gogu,Buze si d-na Amara,scretara, nu prea aveau timp si nici indeletnicire pentru curatenie,culoarea scaunului nu mai era nici pe departe alba.S'ar fi putut spune ca aducea spre alb,dar alb in nici un caz.Incaperea care-si castigase titlul de birou era de fapt parte din atelierul de tamplarie,despartita prin niste foi de pal si astfel creindu-se distinctia dintr-e atelier si birou.Doua mese din lemn ,una albastra ,cealalta gri, pozitonate in colturi opuse,reprezentau birourile de lucru ale patronului,respectiv ale secretarei.Pe biroul gri al patronului se gasea si un monitor pentru calculator,pe post de mobila,pentru ca unitatea centrala nu exista pe nicaieri.In rest , hartii,dosare si mult rumegus..

--------------------------------------------------- --------------------------------------------------- -----------------------------

3.

O halta fara importanta,motiv pentru care trenul nu intarzie mai mult de un minut,poate chiar mai putin,timp in care andrei gheorghe nu numai ca reusi sa se urce in tren,.. dar o multime de intrebari si chiar raspunsuri ii trecu prin minte.
"Cum de au oamenii timp sa urce in tren?...Cred ca timpul petrecut pe peronul garii de fiecare om are ca scop final ,urcarea in tren, bineinteles.De unde stie trenul sau conductorul ca fiecare om trebuie sa ajunga la o destinatie?De ce trenul n'a avut o intarziere substantiala astfel incat programul oamenilor care circula cu acest tren sa se dea peste cap,sa schimbe brusc si irevocabil viata macar a unui singur calator?..Poate ca nu e nevoie de un accident de tren.., poate o secunda e suficient...,poate ca fiecare secunda schimba brusc si irevocabil viata fiecarui om...de ce imi place mie sa merg pe calea ferata? Poate ca daca as fi plecat cu trenu' de cinci acu' as fi mort pe undeva.Poate ca trenul de cinci s'a prabusit in vreo prapastie ,sau chiar de nu s'a intamplat asa ,daca m'as fi urcat eu in el as fi facut ceva,fara voia mea bineinteles,incat trenul sa cada de pe vreun pod.Cate destine as fi schimbat... ! Cate mame indoliate ! ..Cate vaduve indurerate ..unele tinere , pana'n douajcinci de ani ...Sau poate ca s'ar fi intamplat o minune ! Daca in trenul de cinci jumate , dadeam peste un milionar cardiac care are prostul obicei sa'si poarte banii dupa dumnealui ? Un simplu "bauu " adresat cardiacului ,m'ar fi scos din foame. Si ce daca murea ? Oricum era destul de batran si plus d'asta era un milionar chitros . Tinea economia pe loc cu zgarcenia lui .Eu am sa dau drumu' la bani ! Am sa'i investesc ! ..."

Burnita nesuferita de toamna prevestea oamenilor de pe peron o zi fara perspective de culoare .Gogu tresari de pe scaunul cu nr 13 .Doua doamne care abia pasise in vagon , se induiosa intr-atat de tare incat nu se putu abtine de la comentarii demne de luat in seama la televiziuni celebre .
-Firea-ti ai dreacu de betivi ordinari ...,spuse una din doamne cu glas scazut ,atat cat cealalta sa auda . D'aia doamna Filimon e tara asta unde e ! Asta e viitoru' democratiei !
-Stai draga linistita si nu-ti mai fa sange rau .Dac'as pune la suflet tot ce se petrece in juru' meu , m'as imbolnavi de oftica .Fii si tu mai pasiva ! , mai spuse cealalta doamna in momentul in care Gogu deschise de-a binelea ochii si incerca sa inteleaga unde si de ce se afla .
Intelegea o imagine in care Buze alerga pe calea ferata si cam atat . Nu intelegea insa unde a disparut valiza milionarului cardiac .Lucrurile deveneau din ce in ce mai clare pentru Gogu . Trenul incepu sa se miste din ce in ce mai repede .
-Pucioasa ? , se adresa Gogu doamnelor colege de calatorie , carora nu le venea sa creada aroganta si tupeul tanarului betiv .
- Te rog frumos tinere sa fii cuviincios ! Poate chem politia ! , replica indignata doamna Filimon ..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu